Hudens Uppbyggnad

Din hud

Huden är ett organ, och det tjänar till att reglera utsöndring av metaboliska slaggprodukter och reglera temperaturen. Den innehåller receptorer för smärta, känselförnimmelse och tryck. Hudens tillstånd påverkas av många faktorer så som: ultraviolett strålning, överdriven alkoholkonsumtion, övervikt, tobaksmissbruk och miljöförstöring, DNA och hormoner.

Hudens anatomi och funktion.

I sin helhet, består huden av tre distinkta lager: överhuden, läderhuden och underhuden.. Varje skikt uppvisar unika cellulära och fysiologiska funktioner.
Epidermis (yttersta skiktet) består av keratin, som stärker huden och melanin, som finns i basalskiktet av epidemis och ansvarar för hudfärgen. Epidermis skyddar mot miljön; hornlagret är den primära barriären.
Dermis är direkt under överhuden, och är en sorts byggnadsställning för styrka och stöd. Till skillnad från epidermis, innehåller dermis nerver, blodkärl och fibroblaster som ger sinnesreceptorer, levererar näringsämnen, och upprätthåller den strukturella grunden för huden. Bindmaterialet i dermis är: kollagen, en fibrisk protein vars primära funktion är att upprätthålla hudens fasthet, elastin, proteinfibrer som i kombination med kollagen ger huden sin elasticitet. Basen i dermis består av ämnen såsom komplexa sockerarter (glykosaminoglykaner), glykoproteiner, hyaluronsyra och kondroitinsulfat. Dessa substanser, i kombination, bildar en “cementering och gelbildande” bas som binder till vattenmolekyler, gör att näringsämnen och syre finns i vävnaden och skyddar hudens strukturlager. Det är inom dermis nya celler bildas och så småningom migrerar mot de yttre skikten (epidermis).
Det undre skiktet av huden är Hypodermis. Den innehåller adipocyter (fettceller) som isolerar kroppen och hjälper till att bevara värme.
Huden innehåller även talgkörtlar och svettkörtlar (ekkrina och apocrine), vilket bidrar till att förhindra torrhet, skydda huden mot bakterier och upprätthålla kroppstemperaturen (termoreglering).

Hudens Åldrande

I huden är åldrandet en förlust av fibrös vävnad, långsammare cellförnyelse och en minskad vaskuläroch körtelfunkion. Barriärfunktion som bibehåller den cellulära hydratiseringen blir också försämrad. Om man inte vidtar åtgärder för att stödja hudens försvarssystem kommer de ungdomliga egenskaper i huden att snabbt försämras.
Lyckligtvis, genom att utnyttja kunskaper samlade genom de senastevetenskapliga innovationer, kan man bromsa och eventuellt vända symtomen på hudens åldrande.

Hudens Åldrande - inre faktorer:

Tidigt hudåldrande är ett resultat av flera faktorer så som: intensiv fysisk och psykisk stress, alkoholintag, dålig kost, för stor matintag, miljöförgiftning och UV-exponering. Inre faktorer i hudens åldrande bestäms främst av ärftliga faktorer, hormonstatus och metaboliska reaktioner.
Cellular agingis är den process genom vilken en cell blir gammal och kan inte längre replikera. Känd som “replika åldrande”, kan detta fenomen vara ett resultat av DNA-skador orsakade av faktorer såsom UV-strålning, toxiner, eller åldersrelaterad försämring.

Hormoner. Med åldrandet finns det en nedgång i nivån av könshormoner (östrogen, testosteron, dehydroepiandrosteron sulfat) och tillväxthormoner. Dessa speciella hormoner har stort inflytande på huden. Balans är viktigt i sfären av hormoner, och medan eskalerande könshormoner under puberteten ökar förekomsten av akne i huden, kan sjunkande hormonella nivåer accelerera hudförsämring och åldrande i huden. För kvinnor, är förändringen i hormonnivåer, (östrogen särskilt) under klimakteriet åtföljd av betydande förändringar i huden. Östrogener påverkar hudens tjocklek. Östrogen påverkar hudcellerna och aktiverar genuttrycken som modulerar hudens cellförnyelse. Med sjunkande östrogennivåer, blir hudenscellförnyelse trög, vilket resulterar i förtunning av epidermis och det dermala skiktet. Den kapillära hastigheten i blodcirkulationen minskar och möjligheten för huden att behålla fukt, styrka och elasticitetminskar.

Oxidativ stress. Som den yttersta barriären, som separerar inre vävnad från omgivningen, är huden regelbundet utsatt för UV-strålning och luftföroreningar. Dessa exponeringar tillåter produktion avlättflyktiga molekyler som kallas fria radikaler, som går på att härja i den cellulära miljön i huden. En kronisk friradikalangrepp leder till uppkomsten av en ojämn, flammigt pigmentering och underminerarden strukturella ramen av huden, vilket ger upphov till rynkor och slapp hud. Fria radikaler uppstår också internt, metaboliska reaktioner som glykation från förhöjt blodsocker, alltså att undvika exponering för UV-ljus är inte tillräckligt för optimalt skydd.

Oxidativ stress spelar en central roll för hudens åldrande på cellnivå.
Oxidativ stress bryter ner proteinet(kollagen), förändrar de cellulära förnyelsecykler, skadar DNA:t, och främjar frisättning av proinflammatoriska mediatorer (cytokiner) som utlöser uppkomsten av inflammatoriska hudsjukdomar. Det är även fastställt att fria radikaler deltar i patogenesen av allergiska reaktioner i huden.
Epidermalaimmunceller (finns i epidermis) som kallas Langerhans celler hjälper till att skydda huden genom att erkänna antigener (främmande ämnen) och inducera antikroppsförsvarssvar. I åldrad hud finns det ett minskat antal immunLangerhans celler, vilket påverkar hudens förmåga att avvärja stressorer ellerinfektioner som kan påverka dess hälsa.

Yttre faktorer till åldrande av huden:

UV-strålning och “photoaging”. En av de största faktorer till accelererad hudåldrande är solensultravioletta strålning (UVR). Epidemiologiska och kliniska studier har identifierat överdriven solexponering som en primär orsak i olika hudsjukdomar så som: för tidigt åldrande, inflammatoriska tillstånd, melanom och icke-melanom hudcancer. En serie av skadliga biokemiska reaktioner uppstår i huden när den utsätts för överskott UV-strålning; denna process kallas fotoåldrande.

Kronisk solexponering skadar hudens bindväv och förändrar hudens ämnesomsättning. Förutom att trycka ner immunförsvaret i huden och stimulera den oxidativa stressen, ökar UV-strålning enproduktionen av metalloproteinaser (MMP), enzymer som bryter ner kollagenet. Förstörelsen av kollagen är en viktig bidragande orsak till förlusten av hudens smidighet och struktur, som sker medstigande ålder. Det primära målet för UV-strålning i huden är ytan på den epidermala skikten; detta leder till utarmning av antioxidanter såsom alfa-tokoferol (vitamin E) och askorbinsyra (vitamin C), vilketminskar den totala antioxidativa kapaciteten i huden. Sekundärt till utarmning av viktiga antioxidantmolekyler i epidermis.

UV-våglängder och deras effekter på huden:

UV-A strålning (långvåg) står för en stor andel av den totala UVR (90-95%), och tränger djupare in i epidermis och dermis. UV-A strålning inducerar oxidativ stress efter en UV inflammation och hyperpigmentering (melaninproduktion). Ironiskt nog är det oxidativ stress som skapar den “garvade” huden som så ofta felaktigt förknippas med hälsa och vitalitet. En solbränna är tecken på hudskador, och representerar hudens försök att skydda sig mot ytterligare skador.
UV-B-strålning (mellanvåg) även om det äventyrar endast ca 5% av den totala UVR är UV-B-strålning, är den mycket skadlig för DNA:t och de epidermala keratinocyterna. UVB-strålning är främst ansvarig`för icke-melanom hudcancer.
UV-B-strålning stimulerar även syntesen av D-vitamin i huden. Att ta fram optimala 25-hydroxyvitamin Dnivåer av 50-80 ng / ml genom solexponering bara är inte idealisk, eftersom de skadliga följderna avöverskjutande solexponering åsidosätter de positiva effekterna av D-vitamin. Därför är tillskott med ca5.000 – 8.000 IE av D-vitamin dagligen är en mer gynnsam metod för att säkerställa optimal D-vitaminstatus för de flesta individer.

Miljögifter. På molekylär nivå, producerar tobaksrök oxidativ stress, försämrar cirkulationen, och utlöser DNA-skadande reaktioner, vilket gör huden mer sårbar för sjukdomar och åldrande. Visuellt kan “rökare hud” kännetecknas av ökade linjer och rynkor, ojämn ton, uttorkning, torr och bräcklig hud.
Förutom UV-strålning och rökning är föroreningar en faktor i tidigt åldrande av huden.

Kampen mot hudens åldrande. Eftersom huden är vår “visuella” organ, är skönhetsbranschens främsta mål att förbättra utseendet på huden med utvärtes behandlingar och interventioner. Dessa inkluderar lasrar, intensivt pulserande ljus, hyaluronsyrabaserade fyllmedel, botulinumtoxin (BOTOX®), kemisk peeling, radiofrekvens, dermabrasion och microneedeling.

Nu när du vet mer om hudens uppbyggnad kan Du lättare hitta rätt behandling hos oss för just DIG!

Frågor & Svar!

Det värsta vi kan göra är att sola för mycket. Huden bryts ner och
åldras i förtid. Solen ger oss mörka fläckar och pigmenteringar. Många
tycker det är jättefint att ha en brun solkysst look när man är ung och
bryr sig inte ut vad som händer med huden och hur man kommer se ut om
10-20 år. Ett tips: Kör spraytan!

Tecken på Rosacea kan vara diffus rodnad, röda fläckar, enstaka knottror
liknande finnar och svullnader av näsan (ovanligt, drabbar oftast män).
Symtomen däremot brukar ofta vara permanent rodnad i ansiktet –
speciellt på kinder, pannan och näsan. Kärlen i ansiktet är synliga och
många. Även tillfällig rodnad i samband med att man till exempel ätit
stark mat kan vara ett symtom. Viktigt att tänka på är att rodnaden, om
det är rosacea, aldrig uppkommer utanför ansiktet. Ibland kan utslag i
ansiktet vara tecken på akne/finnar.

Det vanligaste är att du drabbas av akne i ansiktet eller på bröst och
rygg. Anledningen är att på de platserna har kroppen störst produktion
av talgkörtlar.
Vanliga symtom som kännetecknar akne är bland annat:
Pormaskar.
Röda utslag som ömmar och/eller är upphöjda.
Varblåsor som är små och ytliga.
Större knölar som kan vara både upphöjda och ömma.
Cystor under huden som kan vara fyllda med vätska och ömma.
Om du upplever att du har någon form av utslag, blåsor eller knölar som
inte försvinner, är mycket smärtsamma eller återkommande så bör du
kontakta en läkare. En del läkemedel kan ge akne, till exempel anabola
steroider! Kortisonbehandling vid exempelvis astma kan ge akneliknande
utslag. Behandling med litium vid manodepressiv sjukdom kan ge en mycket
svårbehandlad akne. Brom och jodhaltiga läkemedel kan ge akne. Olja,
till exempel vid arbete med oljor och nedsmutsning av arbetskläder, kan
ge en speciell typ av akne på de hudområden som kommer i kontakt med
olja såsom låren (oljeakne). Vissa yrkesgrupper vars arbetsmiljö är varm
och fuktig kan få akne (t.ex. kockar). Vid användande av feta
solkrämer/sololjor i samband med värme och svettning kan man få en
speciell typ av akne med tätt små papler på bröst och i ansiktet.

Precis som du anpassar dina kläder efter hur varmt respektive hur kallt
väder det är så kan det vara bra att anpassa sin hudvård. När årstiden
skiftar kommer ofta huden i obalans, finnar och plitor kan dyka upp
samtidigt som man blir yttorr. När vädret slår om sommar till
höst/vinter så behöver de flesta stärka upp sin hudvård med mer näring
och bättre skydd.

Att det har att göra med smuts eller oren hud. Finnar och pormaskar etc.
har inget att göra med orenhet. Det svarta man kan se på pormaskar är
talget (d.v.s. fettet) som reagerat med syret, det blir en svart prick.
Det är alltså inte smuts. Många som har problem med finnar torkar ut
huden alldeles för mycket. Det kan faktiskt leda till fler finnar och
tilltäpptheter på huden. Viktigt är att ge huden mycket fukt även om man
har finnar. Torkar man ut för mycket blir det små sprickor på huden och
bakterier tar lättare fäste. Genom att tillföra mkt fukt får man en mjuk
och balanserad hudyta som är mer motståndskraftig. Ibland är det bara
det som är lösningen, d.v.s. återfukta.

Många har besvär med torr hud framför allt på vintern. Den torra
inomhusluften och kylan utomhus gör att besvären ökar. Under sommaren,
när det är högre luftfuktighet, eller om man vistas i länder med annat
klimat, får man mindre eller inga besvär alls.
Vid vissa sjukdomar, till exempel sköldkörtelsjukdomar, leder en
underproduktion i sköldkörteln till den torra huden. Huden kan också bli
torr när den åldras eftersom talgkörtelproduktionen minskar och man
svettas mindre när man blir äldre.Torr hud kan också vara medfödd.
Ofta har man en benägenhet för mer eller mindre torr hud.
Att utsätta huden för mycket fukt och vatten kan leda till att hudens
naturliga skydd slits ner.
Du kan också anväda fel hudvårdsprodukter.från att bleka det hår som ska
behandlas.
Under en månad innan behandlingen ska du inte vaxa eller plocka det hår
som ska behandlas. Laserbehandlingen fungerar bara om det finns ett
hårstrå i hårsäcken.
Raka gärna det området du vill behandla dagen innan.

En fet hud beror på en överproduktion av fett i hudens talgkörtlar. Att
en hud är fet kan bero på flera faktorer, men de vanligaste orsakerna är
hormonellt betingat, ärftlighet eller att man använder fel
hudvårdsprodukter som sätter huden i obalans. Eftersom talgproduktionen
är mer aktiv får denna hudtyp oftare tilltäpptheter. Både pormaskar och
finnar kan förekomma. Pormaskar visar sig som en liten svart prick på
hudytan, som en följd av att talg och pigment har fyllt talgkörtelns
gång. Den svarta färgen är hudens eget pigment som har oxiderat och det
övriga innehållet är avlagrade hudceller och talg.

Huden är kroppens största organ och i varje skede av livet finns olika
utmaningar för vår hud.

Hyaluronsyra – kroppseget ämne.
Den unga personen kan ha problem med fet hud och kanske till och med
acne. I takt med att vi åldras får vi mycket tunnare och känsligare hy,
som behöver längre tid för att återhämta och reparera sig. Huden blir
även torrare på grund av hormonförändringar. För kvinnor har halterna av
kollagen och elastin mycket med östrogenet att göra, liksom
hyaluronsyran.
Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne med förmåga att binda vatten.
Hälften av kroppens Hyaluronsyra finns i huden, främst i de djupare
lagren. En bra fuktbalans främjar cellförnyelsen.
Hudvård utgörs av din livsstil
Man brukar räkna med att ungefär 75 procent av den hudvård vi bedriver
utgörs av livsstil, men resten kan vi påverka och bearbeta med rätt
produkter. Att inte röka, att träna regelbundet och att äta rätt är
viktiga faktorer.
Men lika viktigt är att sova ordentligt. En mängd olika processer sker i
kroppen när vi sover, som påverkar vår hud.

Kollagen – ger huden dess elasticitet
Kollagenproduktionen ökar nattetid, det protein som ger huden dess
elasticitet. Under sömnen är det därför bäst att använda fuktgivande
hudvård som innehåller Retinol, vilket är ett effektivt A-vitamin som
genom små molekyler har en förmåga att penetrera huden på djupet. När
huden tar upp molekylerna förvandlas de till A-vitaminsyra och har
positiva egenskaper mot bland annat acne, psoriasis, solskador och
rynkor.


B-vitaminer behövs
Andra djupgående ingredienser som med fördel kan få bearbeta huden är
olika sorter B-vitaminer. Ett exempel är Niacinamide (B3) bidrar till
att minska storleken på porer, minskar de fina linjerna och trollar bort
en ojämn hudton.

Vissa studier talar för att fettsyrorna omega 3 och 6 kan ha viss
positiv effekt på huden men att äta sig till en fuktig hud går inte. Ät
normal sund kost och få i dig vitaminer och mineraler.  Man behöver inte
vara rädd att smörja för mycket om man tycker att huden känns torr. Vi
på Body&Face har många bra krämer, med effektiva fuktighetsbevarande och
vattenbindande ingredienser.

Man behöver en diagnos på varför det kliar. Man kanske har ett eksem som
man behöver behandla och då krävs annat än mjukgörande kräm. Eksem kan
behandlas med olika typer av receptbelagda läkemedel som till exempel
kortison och mjukgörande krämer.
En vanlig behandling mot eksem är medicinsk ljusbehandling med IPL.

Hudcancer, malignt melanom, är den cancerform som ökat snabbt. Solens
ultravioletta strålning är den viktigaste orsaken till hudcancer och ju
mer man solar desto större är risken, speciellt om man bränner sig.
Upptäcks malignt melanom tidigt, är det större chans att den kan botas.
Man bör undersöka sin hud regelbundet. Titta på födelsemärken,
leverfläckar och sår som inte läker och var uppmärksam på förändringar i
huden som du inte känner igen, till exempel nya fläckar som ändrar
storlek, färg eller form. I de flesta fall handlar det ofta om ofarliga
leverfläckar och pigmentförändringar.

 

Share this:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: