Rosacea

Kärlbristningar / Rosacea

Orsaker till känslig, reaktiv & rodnad hud

Rosacea

Rosacea är ett kroniskt tillstånd i huden som kräver kontinuerlig varsam vård. Rosacea är en rodnad hud med cuproser och små plitor utan pormaskar där hudinflammationerna kommer i skov. Vanligaste uppstår det runt näsan och över kindbenen. Rosacea kan ibland förväxlas med acne eller eksem. Behandlas huden som en acne med starka irriterande och uttorkande medel eller som en eksem med kortison kan tillståndet ibland förvärras. Orsaken till Rosacea är okänd men kan förbättras med rätt vård. 

Känslig hy

Känslig hy är en hud som är reaktiv och lätt blossar. Ytliga blodkärl (cuproser) uppstår lätt och huden är oftast konstant diffust rodnad. Huden kan kännas varm och se fnasig och irriterad ut. Denna hudtyp utvecklar ofta s.k. Rosacea. UV-strålning förvärrar tillståndet så undvik därför sol och solarium. Använd dagligen ljusskydd. Det hjälper att stärka hudens naturliga skyddsbarriär, motverkar rodnader och bildandet av cuproser. Undvik även parfymerade hudvårdsprodukter samt aktiva produkter som bl.a. AHA eller Retinol. Vissa anti-åldrande hudvårdsprodukter kan ge ökad kärlmängd och därmed förvärra tillståndet. Starkt kryddad mat, alkohol är andra faktorer som förvärrar en känslig och rodnad hud som bör undvikas.

Ytliga kärl

Alla har vi blodkärl i huden men oftast är de så tunna att de inte syns. Om blodkärlen blir kraftigare och fler så får man ofta ett rödbrusigt utseende i ansikte eller på hals/dekolletage eller små synliga röda kärlstrimmor på till exempel kinder eller näsa. Sådana vidgade blodkärl kallas ofta kärlbristningar, teleangiektasier eller cuperoser. De är vanligare hos personer som varit utsatta för sol, kyla, blåst och hos personer med hudsjukdomen rosacea. Ibland kan man även få enstaka kärlbristningar efter att ha klämt på ansiktshuden.

IPL för Ytliga kärl, Rosacea och Känsig hud

Med IPL går att behandla ansikte, näsa, kinder, hals och dekolletage. IPL-behandling har sämre effekt på kärl som är syrefattiga och därmed blåaktiga.
En snabb ljuspuls träffar hudens yta, blodet i kärlet värms upp och förstör kärlväggarna effektivt och säkert. Ibland ”punkterar” vi blodkärlet omedelbart och det försvinner direkt. Oftast behövs det ca 3-5 veckor för huden att bryta ner och forsla bort kärlet.

Det krävs oftast 3-5 behandlingar med ca två veckors mellanrum för att effektivt reducera Rosacea. Vi kan inte bota Rosacea utan bara försöka dämpa tillståndet. Nya blodkärl kommer att alltid att komma tillbaka efter en tid och därför rekommenderar vi någon behandling då och då med ca 6 månaders mellanrum. När vi behandlar lite större partier på kinderna så kan en lätt rodnad uppstå, denna är inte farlig men kan kännas obehaglig. Rodnaden lägger sig oftast inom ett dygn, men kan ibland sitta kvar under 2-3 dagar.

Det krävs oftast 3-5 behandlingar med ca två veckors mellanrum för att effektivt reducera Kärlförändringar.

Priser per gång IPL:

Välj denna behandling om du har rosacea eller små kärl.

15 min – 695 kr

30 min 995 kr

Exempelvis: På ca 15  min kan man behandla enstaka kärl. På ca 30 min kan man behandla hela ansiktet.

Diatermi för Ytliga kärl/teleangiektasier

Välj denna behandling om du har kraftigare och tydliga brustna kärl, så kallade teleangiektasier. Teleangiektasier består av små men synliga spindelnätsliknande röda kärl. Med diatermi kan man stänga kärlen och man ser skillnad direkt efter behandling. Är kärlen blåa, kan man inte använda diatermi utan en mer passande behandling som heter sklerosering finns. Läs mer om det under FAQ.

Med Diatermi går att behandla ansikte, näsa, kinder, hals och dekolletage.

Genom en tunn nål förs värme ned i kärlet som koagulerar och kärlet försvinner. Diatermi kan användas på alla hudtyper under hela året. Effekten med Diatermi är omedelbar.
Har man enstaka kärl behövs endast 1 behandling, annars är en andra behandling inte helt ovanlig om man har många brustna kärl. Behandlingen kan upprepas med ca 3 veckors intervall.

Priser per gång Diatermi

15 mi
Exempelvis: På cn – 695 kra 15 min. kan man behandla någon enstaka kärlbristning.

30 min – 995 kr
På ca 30 min kan man behandla flera brustna kärl.

Exempelvis: På ca 30 min. hinner man behandla: kärlbristningar i hela ansiktet.

Länk till tidsbokning finner du högst upp under menyn “boka tid”. Boka då medicinsk hudvård, liten eller mellan.

V Ä L K O M N A!

Frågor & Svar!

Vi behandlar inte ådernät. Behandlingen av ådernät görs med injektioner av ett ämne som skadar blodkärlens väggar och gör att de skrumpnar ihop så att blodet måste hitta andra vägar. Denna behandling kallas sklerosering mellan 750 – 2 000 kronor per injicering (det vill säga per ådernät). Detta anses istället bara bli en temporär lösning eftersom andra ådernät kan utvecklas någon annanstans.

Share this:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: