Hudföryngring

Åldrad hud, linjer & rynkor

Hudens åldrande påverkas av många faktorer så som: ultraviolett strålning, överdriven alkoholkonsumtion, övervikt, tobaksmissbruk och miljöförstöring, DNA och hormoner. I huden, är åldrandet en förlust av fibrös vävnad, långsammare cellförnyelse och en minskad vaskulär och körtelfunkion. Barriärfunktion som bibehåller den cellulära hydratiseringen blir också försämrad. Om man inte vidtar åtgärder för att stödja hudens försvarssystem kommer de ungdomliga egenskaper i huden att snabbt försämras. Lyckligtvis genom att utnyttja kunskaper samlade genom de senaste vetenskapliga innovationer, kan man bromsa och vända symtomen på hudens åldrande. 

Vem kan behandlas?

När vi pratar hudtyper inför en hudföryngring, då pratar vi oftast inte om de olika hudtillstånden som fet, torr, blandhy osv utan om hudtyper i Fitzpatrick skalan där vi delar upp huden i hudtyp 1-6.

De hudtyper som bäst passar till att behandlas med t.ex. IPL eller kemisk peeling är hudtyp 1-5. Anledningen till att personer med mörkare hudtyp är mer svårbehandlade är att de har så mycket pigment i huden och att IPL ljuset hellre söker sig till pigmentet i huden än det ljuset egentligen ska “åtgärda”. Det finns därför en stor risk att man bränner huden med ljuset och därmed kan orsaka en skada i huden. Det finns även en risk om de ljusare hudtyper är solbrända och har fått en mörkare hudfärg när man ska behandla med IPL. Innan vi gör en behandling med IPL eller kemisk peel tittar vi alltså på hudtypen (färgen på huden) och gör en bedömning utifrån det.

Behandligar

Hudföryngring med IPL. Hudtyp: 1-5

IPL-hudföryngring är en metod som föryngrar hudens celler genom optiskt ljus. IPL-hudföryngring stimulerar till ny kollagenbildning och ökad fukt vilket förminskar torrhetslinjer och ökar hudens spänst. Huden får jämnare färg, där både mörkare pigment och röda kärl blir reducerade.
IPL bidrar till: 

Behandlingen är bäst att utförs på höst & vintertid. Ca1 till 3 behandlingar behövs. 

Tänk på att: här behövs det kompletterande hudvård. Du får även råd och tips hur du skall sköta din hud.
VIKTIGT: Undvik direkt solljus upp till 1 månad efter behandling och använd UV-skydd med Spf 30-50.

Tid: 30min/ansikte. Pris: 995kr, Paketpris: 3beh. 2495 kr


2. Hudföryngring med e-DERMASTAMP®.  
Hudtyp: alla 1-6

En e-dermastamp®-behandling är en effektiv behandling för att minska stora porer, reducera rynkor, få finare struktur  och jämnare hud. Behandlingen går ut på att penetrera/stampa huden och skapa en reparations- och tillväxtstimulering. Behandlingen består av piercing av vävnaden (Microneedling) med tunna nålar som penetrerar vävnaden och skapar 1000-tals microkanaler och när nålarna penetrerar vävnaden punkteras underliggande kärlstruktur vilket gör att röda blod-kroppar tränger ut i omgivande vävnad och identifieras för att frigöra naturliga källor för tillväxt, reparation och kollagenstimulering samt nybildning av collagen, elastin och fuktbindande hyaluronsyra. Även kärl- och pigmentförändringar blir normaliserade och mindre synliga. En behandlingskur omfattar vanligen 3 behandlingar som upprepas med ca 6 veckors intervall. Behandlingen utförs med sterila engångsnålar som är av högsta kvalité och i den högsta medicinska klassen, tillverkade av tyska Dermaroller®.  
e-DERMASTAMP® bidrar till:

Tänk på att: här behövs det kompletterande hudvård. Du får även råd och tips hur du skall sköta din hud.
OBS! Vid behandling av akneärr! All akne ska vara fullständigt läkt innan man behandlar med E-dermastamp.
VIKTIGT: Undvik direkt solljus upp till 1 månad efter behandling och använd UV-skydd med Spf 30-50.
PRIS: Tid: 40min. Pris: 1.395kr, Paketpris: 3ggr 3.285 kr


3. Kemisk peel (medium) med Glykolsyra 40%. Hudtyp 1-4

Glykolsyran jobbar med att “mjuka” upp hornlagret och peela bort, så de yttersta hudcellerna stöts bort. När AHA syran appliceras på huden kan det börja pirra och svida lite i huden. Ju mer van huden är vid AHA syra, desto mindre känns det. Är det första gången man använder AHA syra kan det känns lite mer.  Efter behandlingen kan huden vara något röd, eller lite rosig, men det lägger sig ganska snart. Styrkan i en peeling varierar mellan 40 – 70%, beroende på hudkänsligheten, då man ofta börjar med en lägre styrka. Denna peeling rekommenderas inte för de med mörkare hud (5-6) då det kan orsaka hyperpigmentering. (Se: Jessner peel om du har mörkare hudtyp 5-6). Behandlingen stimulerar till ny kollagenbildning och ökad fukt vilket förminskar fina linjer och ger en ungdomligare hud med klar lyster.
Glykolsyra peel bidrar till: 

Behandlingen är bäst att utförs på vår, höst & vintertid. Ca 1-3 behandlingar behövs, gärna 1gång i månaden.

Tänk på att: här behövs det kompletterande hudvård. Du får även råd och tips hur du skall sköta din hud.
VIKTIGT: Undvik direkt solljus upp till 3veckor efter behandling och använd UV-skydd med Spf 30-50.

Tid: 40min/ansikte. Pris: 1195kr, Paketpris: 3beh. 2995 kr

 

4. Hudföryngring med Monopolar RF (medium-djup). Hudtyp: alla

Hudföryngring men RF är en unik behandling som stramar åt och lyfter upp huden. Genom en kontrollerad mängd monopolar RF (radiofrekvent) energi upphettas den djupa delen av huden med en omedelbar och permanent uppstramning av hudens kollagen som följd. RF innebär att man värmer vävnaden omedelbart under hudytan med mikrovågor. För bästa resultat rekommenderas en kur om 3 ggr, 1 gång i månaden. Behandlingen passar alla hudtyper, alla hudfärger och kan göras under alla årstider. Bäst resultat ser man på män och kvinnor mellan 35-55 år. 2-4 behadlingar behövs, 1 gång i månaden.

PRIS: Tid: 30min. Pris: 995kr, Paketpris: 3ggr 2.495 kr

 

5. Opera Ledmask. Hudtyp: alla

Opera är originalet bakom LED-Masker och bygger på en kombination av LLLT LED-ljus (Low Level Light Therapy) och tillval av Jontofores. En väldokumenterad och effektiv ljusterapi baserad på Nobelpristeknologin inom medicin och som även används av NASA. Tack vare den unika utformningen levereras mer energi per område och bestrålning sker nära huden för jämn och maximal effekt. LED-ljuset är inkohorent och ej tvingande på cellen, vilket ger hög tolerans på alla hudtyper utan negativa sidoeffekter. Ljusenergin tränger genom hudytan och ger en rad positiva vävnadsfördelar med multifunktionella egenskaper. 
Tillsammans med Ledljuset kan man även koppla på GALVANISK TERAPI. Galvanisk terapi är likströmsbehandling som bryter hudens barriärfunktion för att öka inslussningen av aktiva substanser. Den galvaniska terapin utnyttjar kunskapen om hudens joner och påverkar dess dermala aktivitet. Den kan öka syresättning och cirkulation  samt dränera, minska svullnad och avgifta huden. Tack vara Operamaskens ergonomiska utformning levereras mer energi per område och bestrålning (192 dioder/färg) sker nära huden för jämn och maximal effekt. Masken är ledad för anpassning till olika ansiktsformer och har separat avtagbar del för hals.

Led ljus terapi bidrar till:

PRIS: Tid: 30min. Pris: 495kr, Paketpris: 5ggr 1995 kr

 

6. Mesoterapi Teosyal Redensety 1 för ökad fukt, minskning av rynkor, bättre elasticitet, reparerar skadad hud & tillför näring. Hudtyp: alla

Mesoterapi med Teosyal Redensity 1 förbättrar hudens elasticitet, ger huden lyster och näring. Redensity 1 bygger upp hudens balans och  återfuktar huden på djupet. Hyaluronsyra är hudkomponent i Teosyal Redensity 1. Hyaluronsyra placerad i huden är som en svamp som suger åt sig vatten och håller huden återfuktad på djupet. Den ger en effektiv hudföryngring som återskapar mjukhet och fyllighet i huden. Skinboostern Redensity I kan också användas i förebyggande syfte, vilket gör den till lämplig estetisk skönhetsbehandling även för dem som ännu inte upplevt åldrande hud.

PRIS: Tid: 30min. Pris 1ml: 1.995kr, Pris 2ml: 3.495 kr

Frågor & Svar!

Huden har flera viktiga uppgifter. Den skyddar till exempel våra kroppar mot bakterier, virus och mot solens skadliga strålning. Huden hjälper oss också att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. Huden lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut. Hudens yta som är ganska sur (pH-värde 4,5 -5,5)vilket gör huden till en ogästvänlig plats för bakterier och kemikalier. Även om huden verkar tunn så består den av flera lager: Överhuden (epidermis), Läderhuden (dermis) och Underhuden (subcutis). Läderhuden som är den andra hudlagret består av bindväv och fibrer. Dessa proteiner som huden är uppbyggd av kallas kollagen och elastin, de gör läderhuden både stark och elastisk. Med åldern minskar antalet elastiska fibrer och huden kan därför bli slapp och rynkig. I derman som läderhuden också brukar kallas finns även svettkörtlar, talgkörtlar, blodkärl, känselkroppar och hårsäckar. Elastin är med andra ord ett elastsiskt protein som hjälper vävnaden i kroppen att återfå sin form. Elastinet ser till så att huden återgår till sin normala position efter den har blivit nypt t. ex. Läderhuden övergår i underhuden (den 3 hudlagret) som består av en speciell typ av bindväv som innehåller fettceller. Fettvävnaden fungerar som en energidepå och är både värmeisolerande och stötdämpande. Hur mycket fett vår underhud består av beror på genetiska faktorer och levnadssätt.

Överhuden eller även kallad epidermis består av hornlagret (stratum corneum) och basalmembranet. Hudcellerna formas i basalmembranet och vandrar därifrån upp till hornlagret och hudens yta. På vägen upp till ytan fyller hudcellerna på med proteinfylld keratin. Hudcellerna hårdnar sedan och dör och det är dessa döda celler som bildar den hudyta som vi kan se.Vandringen från ny cell i basalmembranet till död cell i hornlagret tar 4-6 veckor. Efter det nöts de döda cellerna långsamt bort och faller av som torra hudflagor och nya hudceller tar deras plats. De döda hudcellerna hålls ihop av hudens eget fett (lipider) vilket gör huden så tätt sammansatt att den kan skydda oss mot slitage och bakterier. Det är de undre hudlagren som förser överhuden med fukt för att hålla den mjuk och smidig.

Man ska alltid ha i åtanke att huden är ett organ, därför är det viktigt att planera noga och bra vad man hade velat förbättra och om det är möjligt. Idag finns det så många behandlingar och produkter som snarare skadar huden än hjälper den att förbli frisk och vital.

Ibland kan det vara svårt att själv avgöra vad man behöver boka för behandling. Det finns så många behandlingar som påstås vara anti-age, men i själva verket inte gör mer än att återfukta huden för dagen, som man kan göra själv hemma med en enkel daglig hudvårdsrutin. Skönhetsindustrin är omfattande och inriktad på att du ska köpa och förbruka så mycket som möjligt. I själva verket är huden ett organ som man måste förmedla rätt kunskap till så att den kan bromsa upp sitt åldrande eller reparera sig själv på bästa möjliga sätt efter en skada. Alla behandlingar man gör ska vara som en personlig tränare för huden, de ska motivera, reparera och verka potent på huden. Det är en livsstil att hålla huden i bra hälsa och här  finns det inga “quick fix”.  Anti-age betyder “mot åldrande” och inte att man vrider klockan tillbaka 20 år. Man jobbar med huden för att få .en optimal hudhälsa. Visst är det toppen att blockera med Botox vissa rynkor man får med ansiktsmimiken, eller fylla ut förlorad volym där det behövs. Att ta hand om huden är en mycket svårare och krävande process. Vi på Body & Face hjälper dig helt kostnadsfritt med att ge dig riktlinjer och råd om hur du kan både spara tid och pengar från onödiga produkter och behandligar. 

Share this:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: